Váš nákupní
košík
Akce a slevy
až 50%

Potravinové alergie VIDEA

Alergie je nemocí století. Podle statistik Světové zdravotnické organizace kolísá číslo určující výskyt alergických onemocnění mezi 15 - 20% dospělé i dětské populace. V české populaci dosahují alergózy kolem 20 až 30%, výskyt u mladé generace do patnácti let je až 25% a počet alergiků mezi mladistvými dokonce stále stoupá. Péči lékaře pro alergické choroby potřebuje pětina obyvatel ČR (BIDAT, 2005). Potravinová alergie se vyskytuje čím dál víc častěji. Je to způsobeno dědičností, ale i kvalitou životního stylu. Potravinová alergie může provázet děti již od kojeneckého věku.

POTRAVINOVÁ ALERGIE A POTRAVINOVÁ INTOLERANCE

Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou často zaměňované pojmy. Je to způsobeno tím, že mohou reagovat stejně nebo velmi podobně na určitou potravinu. Nejznámějším příkladem je alergie na bílkovinu kravského mléka a intolerance laktózy. 

 

Co je potravinová alergie?

Potravinová alergie je příčinou jen části nežádoucích reakcí na potraviny. Definice potravinové alergie musí splňovat dva předpoklady, za prvé se musí jednat o klinicky reprodukovatelnou reakci na dotyčnou potravinu nebo její součást a za druhé musí být prokázána patologická imunitní reakce. Při potravinové alergii reaguje tělo okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, která negativně působí na organismus. Nejčastěji se alergie projeví na kůži (otoky, vyrážky, pupínky), dále se také mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Trávicí příznaky bývají často podceňované. V závažných případech může nastat pokles krevního tlaku, ztráta vědomí a smrt.

 

Co je potravinová intolerance?

V potravinové intoleranci, na rozdíl od potravinové alergie, nedochází k imunitní reakci. Při potravinové intoleranci chybí látka nebo látky, které v organismu pomáhají se zpracováním stravy. V případě pozření závadné složky potravin tělo není schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývá enzym nebo enzymy štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr), způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr). Mezi typy vlastní potravinové intolerance patří metabolické poruchy (u nich chybí potřebný enzym k odbourávání živin), sem patří laktózová intolerance, fenylketonurie (vrozená metabolická porucha, při které se nesmějí konzumovat bílkoviny nebo jejich hydrolyzáty, které obsahují fenylalanin).

 


 

Náš věrnostní program a slevy:

 
Degustační balíček - sleva 250,- Kč na první objednávku!
 

Objednáváte poprvé a chcete naše produkty nejprve vyzkoušet? Vložte do svého košíku Degustační balíček. Platí pouze pro první objednávku.

 
 

Za každý nákup Vám přidáme 10% z ceny objednávky do Vašeho Měšce. Tyto peníze si můžete postupně šetřit anebo uplatnit jako slevu na příští nákup. Nevztahuje se na cenu dopravy a platí pouze pro koncové zákazníky.

 
 

Pět dárků za jeden nákup? U nás ano! Stačí nakoupit za více než 1 500,- Kč bez DPH a vybrat si 5 dárků do košíku! Platí pro všechny zákazníky.

 
 
Neprodali jste všechno? U nás si můžete vyměnit až 5 produktů s prošlou dobou minimální použitelnosti za jiné v podobné hodnotě. Platí pro všechny naše obchodní partnery.